Hoofd‎ > ‎Evenementen‎ > ‎1989‎ > ‎

1989-01-04 - Jong gezin gered van verstikkingsdood

Een zicht op de uitgebrande keuken. De kanarie verstikte, maar de goudvis overleefde. (Foto Terma)
De Izegemse brandweer bezig met de blussings- en opruimingswerken. (Foto Terma)

De Izegemse brandweer bezig met de blussings- en opruimingswerken. (Foto Terma)

Maandagavond werden Albin Willemet en Patricia Samoy en hun twee zoontjes Wesley (12) en Thierry (5), op het nippertje gered van de verstikkingsdood. Omstreeks 23h ontstond er, terwijl ze sliepen, brand in hun woning aan de Groeningestraat 1 te Izegem. Vrij snel verspreidde er zich een vettige dikke rook door het hele huis. De 5-jarige Thierry begon zo hevig te hoesten dat moeder Patricia het eerst wakker werd en ging kijken wat er er gaande was. In de gang zag ze de rook en stelde ze vast dat ze niet meer naar beneden kon. Ze heeft dan het hele gezin wakker gemaakt en Thierry en Wesley meegenomen naar haar slaapkamer. Ze duwden het venster open en roepen om hulp. Die kwam gelukkig snel opdagen. Adjunkt-kommissaris Denecker, die vlak in de buurt woonde, haalde met zijn vriend en buren het hele gezin naar beneden. Een redding die net op tijd kwam en ouders en kinderen van de verstikkingsdood redde. De brand is ontstaan in de keuken, maar de precieze oorzaak wist men nog niet. De schade in de keuken en op de hele benedenverdieping is groot en ook de slaapkamers zijn door de rook aangetast. Het hele huis is onbewoonbaar voor het ogenblik.

Adjunkt-kommisaris Denecker redde samen met buren het gezin Willemet (Foto Terma)Albin Willemet en Patricia Samoy, het getroffen echtpaar (foto Terma)

Albin Willemet en Patricia Samoy, het getroffen echtpaar (foto Terma)

Hulpaktie

De Wijkraad van Achter De Kerk heeft dinsdagnamiddag onmiddellijk een spoedvergadering - onder impuls van Rudy Denolf uit de Eigenhaardsstraat 35 - belegd om Albin en Patricia Willemet te helpen. Er wordt een steunfonds opgericht voor het door brand geteisterde gezin. In de meest nabijgelegen huizen wordt een omslag rondgedeeld, die een tweetal foto's van de brand bevat om te bewijzen hoe erg het was. Daarin kunnen de mensen hun geldelijke steun stoppen.
Deken Decoene werd ook aangesproken en hij heeft een voorschot gegeven voor die mensen, dat heel interessant is. Zondag en 8 dagen gebeurt er dan een omhaling in de kerk. Wat ze meer rondhalen gaat ook naar het jonge gezin, wordt het minder, dan houden ze hetzelfde bedrag. Een mooi gebaar.
Een derde luik in de hulpacties zijn de vrije radio's UFO-COLOMBIA en 2000. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er een rekening geopend, maar heel konkreet zijn zowel UFO als 2000 dat nog aan het uitwerken.

Steunfonds voor het door brand geteisterde gezin Wellemet-Samoy wonende in de Groeningestraat 1 Te Izegem.

De bijgevoegde omslag met uw geldelijke steun zal op 4 januari s'avonds worden opgehaald door leden van de Wijkraad.

Met dank voor uw steun,
wijkraad